Na základe údajov Štatistického úradu index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní dosiahol vo februári 2019 hodnotu 105,8 %. To predstavuje zvýšenie o 5,8 %.
Postup na určovanie výšky stravného sa riadi Zákonom o cestovných náhradách. Zvýšenie stravného sa vykoná, keď sa vývoj cien v reštauráciách porovná s údajom, ktorý predchádzal poslednej valorizácii v minulom roku, a rozdiel je aspoň 5 percent.
Z uvedeného vyplýva, že v najbližších mesiacoch môžeme počítať so zvýšením stravného. Pre stravné lístky to znamená, že predpokladaná minimálna hodnota gastrolístka bude 3,83 € a maximálna (daňovo zvýhodnená) hodnota 5,10 €.
Aktualizácia k 19. 6. 2019: Podľa najnovšej informácie z MPSVaR zvýšenie stravného nadobúda účinnosť 1. júla 2019.
#doxxstravnelistky